De professionele kaasmakerij van Nurcan Erdogan-Altunay en Hasan Altunay is vernoemd naar Güzelyayla, een dorp in het gebied rond de Zwarte Zee in Turkije. Deze regio staat bekend om zijn bijzondere kazen die bij Güzelyayla volgens traditioneel recept en op ambachtelijke wijze worden gemaakt. Ondanks de groei en flinke moderniseringsslag die Güzelyayla in de afgelopen dertien jaar heeft doorgemaakt, worden de verschillende Turkse kazen nog steeds volgens het originele recept van Nurcan’s moeder gemaakt. Dit komt ook terug in de naam van de kazen: Güzel Annem. ‘Annem’ is het Turkse woord voor moeder. In zekere zin is de kaas ook een eerbetoon aan familie. De receptuur is door Nurcan verder doorontwikkeld tot een smaakvolle kaas, die in verschillende soorten (zie producten) beschikbaar is.
De kaasmakerij van Güzelyayla werd in 2008 door Nurcan en Hassan opgezet in Beers. In de beginjaren werd dagelijks zo’n tachtig kilogram kaas gemaakt. Na een kleine omweg in Mill is de kaasmakerij sinds 2019 gevestigd in een ultramoderne productiefaciliteit aan de Hork in Cuijk. Wat in al die jaren overeind is gebleven, zijn de authenticiteit en het familiaire karakter van de kaasmakerij, die nog steeds door de familie Altunay wordt gerund. Samen met een team van toegewijde medewerkers wordt inmiddels elke week zo’n vier ton kaas gemaakt, die vooral in Nederland, België, Duitsland en Frankrijk wordt verkocht.
De 100% natuurlijke Güzel Annem-kazen hebben een unieke structuur en een bijzondere receptuur zonder enige kunstmatige toevoegingen, conserveringsmiddelen of kleurstoffen. Zout en stremsel zijn de enige additieven. Daarmee houdt Güzelyayla vast aan het recept van Nurcan’s moeder en onderscheidt de kaasmakerij zich ook van andere kaasmakerijen die bewust conserveringsmiddelen toevoegen om het rijpingsproces te beïnvloeden.
Een ander onderscheidend karakter, is dat de Güzel Annem-kazen van Güzelyayla volledig scheurbaar zijn. Het gros van de klanten eet deze kaas immers niet als broodbeleg, maar gebruikt deze vooral als garnering of als fondue. De strengen worden ter plekke gevlochten en in zout water gelegd om de smaak positief te beïnvloeden. Omdat de hoogwaardige melk bij binnenkomst direct wordt verwerkt, zijn zowel de jonge als de oude kazen zeer licht van kleur en bijzonder van smaak. Nevenproduct is de bijzonder romige Trabzon-boter, die door de jaren heen ook steeds populairder is geworden bij klanten van Güzelyayla.